Navštivte naše krásné Beskydy.

Provozní doba: Po - Ne: 10 - 22h
+420 602 203 047
jirka@masarykova-chata.cz

Vaření piva

Domácí vaření piva

Náš tým pro Vás připravil další z možných zážitků na Masarykové chatě. 
A tím je možnost uvařit si vlastní pivo. Cílem této naší nabídky je stát se „pivovarníkem“, poznat technologii vaření piva od přípravy surovin, až po jeho ochutnání.    
Samotné vaření probíhá v naší nové Hodovně. Vaření trvá 10-12h, je to tedy činnost náročná a musíte počítat celý den neustálé práce od mletí, přes míchání, vaření, měření chlazení po přípravu kvašení. Proto doporučujeme začít s prací ihned po ránu, abychom vše do noci stihli.  Doporučený počet pivovarníků je 3 – 8, horní hranice však není omezena. Náš tým se o Vás bude po celou dobu starat, pomáhat, radit a zajistí také program pro všechny pivovarníky a jejich doprovod.
Z jedné várky uvaříte 15- 20l piva a to podle toho, jak se Vám pivovarníkům bude dařit. Po uvaření piva pivo 5 - 8 dní kvasí a poté se teprve stáčí do lahví nebo do 5l soudků a probíhá dokvašování a ležení piva. 
Po této době máte možnost si společně pivo ochutnat na Masarykové chatě, nebo si ho odvézt sebou domů.
Cena zážitku začíná od 2500 Kč. (suroviny, zapůjčení zařízení, personál, 10 2l PET lahví, uskladnění po dobu kvašení, dokvašování a ležení). Své pivo můžete mít i v 5l soudcích (2900 Kč).
Ve světě se příprava piva podomácku nazývá HomeBrewing (čti houmbrúving) což znamená Domácí pivovarství nebo vaření. Český termín by mohl znít domovar či domovárek, ke kterému se někteří pivovarníci přiklánějí. 
Vaření piva a používání sladu jsou prastaré technologie známé už ve starověku národy od Egypťanů až po Kelty. Ještě ve 12.-13. století se vařilo pivo podomácku a používalo nejen k pití, ale i k přípravě mnoha pokrmů a polévek.
A když pivo vařili doma již ve středověku, proč by to také nedokázali lidé také ve 21. století na Masarykové chatě!

Příprava piva ze sladu má tyto základní body: 

   1) Příprava surovin, šrotování
    2) Výroba mladiny 
        a) rmutování – zcukřování a luhování 
        b) scezování – získávání sladiny filtrací rmutu 
        c) chmelovar – vaření sladiny s chmelem 
   3) Hlavní kvašení a dokvašování
   4) Ochutnávání s přáteli

Aktivity u nás

Firemní akce

Oslavy, svatby

Minibus

Sauna

Další aktivity

Rezervace on-line

Vyberte si volný termín, rezervujte a přijeďte.

Napište nám

Máte nějaký dotaz? Neváhejte nám napsat.

Webkamera

Podívejte se jak je u nás.

Lokalita Masarykovy chaty

Chata se nachází v Beskydech, na pomezí České a Slovenské republiky, přibližně 1,5 km daleko od rozcestí na Bumbálce.

Mapa